Logo Rijksoverheid

Programma

Reisprogramma
Ga je met ons mee op ontdekkingstocht? Noteer dan alvast het reisprogramma in je agenda. Tussen de workshoprondes is er tijd voor een drink- of beweegpauze van 10 minuten.

Wat gaan we doen?

We gaan dit jaar onder andere terug naar onze oorsprong: het Verdrag van Aarhus. Dit verdrag verplicht overheden in Europa om te zorgen voor toegankelijke informatie over het milieu. De Atlas Leefomgeving startte in 2012 als de Nederlandse uitwerking van dit Europese verdrag. We zijn nu bijna 10 jaar verder. Samen met jou willen we in deze plenaire sessie verkennen waar Atlas Leefomgeving nu staat. Dat doen we in een paneldiscussie met een brede vertegenwoordiging van de mensen die de Atlas maken. In de chat kun jij vragen aan de panelleden stellen. Discussieer je mee?

2020 was een apart jaar. Maar het Atlas-team werkte hard door vanuit de huiskamer. De nieuwe ontwikkelingen willen wij graag met jullie delen. Zo lanceerden wij in 2020 onze nieuwe tool Check je plek. Met deze tool kan iedereen kijken hoe zijn eigen leefomgeving scoort. Maar die score zegt niet altijd iets over hoe mensen hun leefomgeving ervaren. Daarom ontwikkelde de provincie Utrecht een app waarin mensen zelf hun leefomgeving beoordelen. Studenten van de hogeschool Utrecht dachten mee over de app en maakten op basis van de data ontwerpen voor belevingskaarten op Atlas Leefomgeving. Dat is interessant. Het geeft bijvoorbeeld een beeld van hoe mensen omgevingsgeluid ervaren in een bepaald gebied. De app en het onderzoek bieden mooie kansen. Hoor het van de provincie Utrecht en de studenten zelf!

Daarna zoeken we de verdieping op in 3 workshoprondes. Deze workshops staan in het teken van nieuwe kansen en uitdagingen voor de Atlas Leefomgeving. Natuurlijk bieden ze ook volop gelegenheid om nieuwe kennis op te doen of mee te denken over diverse Atlas-onderwerpen. We zijn momenteel druk bezig met het samenstellen van een interessant programma. We houden je op de hoogte!

Net zoals elk jaar sluiten we deze conferentie ook weer af met een gezellige borrel. In onze virtuele borrelruimte kun je echt naar iemand toe lopen om een praatje te maken, kennis uit te wisselen of even bij te kletsen. Minder digitaal kunnen we het helaas niet maken. Maar leuker digitaal kan wel!